Home ACCIÓN VECINAL Otras 75 anys del bombardeig aeri a Bon Pastor durant la Guerra Civil

75 anys del bombardeig aeri a Bon Pastor durant la Guerra Civil

EXPOSICIÓ SOBRE EL BOMBARDEIG AERI DE LES CASES BARATES DEL BON PASTOR DURANT LA GUERRA CIVIL

La matinada del 29 de maig de 1937 set avions trimotors Junkers procedents de l’illa de Mallorca, sota comandament de l’exèrcit insurgent, deixaren caure la seva càrrega mortífera sobre les Cases Barates del Bon Pastor, que en aquella època formaven part de Santa Coloma de Gramenet. L’atac aeri, que també afectà la barriada Sanchís, ocasionà la mort de nou persones pertanyents a tres famílies: Carmen Marco Remigio, María García Marco i Pilar García Marco; Maria Trilla Botanch, Margarida Ventura Trilla i Antònia Ventura Trilla; així com Marian Porres Temiño, Eulalia Pérez Miguel i Progreso Porres Pérez. Es tractaria, respectivament d’una mare i les seves dues filles, una altra mare també amb les seves dues filles, i un matrimoni i el seu fill.

Veure vídeo de BTV

També altres veïns i veïnes de les Cases Barates, tot i no perdre la vida, van resultar ferits per la metralla de les bombes. I molts d’ells van veure com sobtadament el seu habitatge i les escadusseres pertinences que posseïen es convertien en runa. Possiblement l’atac feixista tenia com a objectiu atemorir la ciutadania però no hem d’oblidar que molt a prop dels nuclis residencials que anaven configurant el Bon Pastor es trobava la fàbrica Sanchís, i també la Maquinista Terrestre i Marítima, ambdues considerades com a indústries de guerra, ja que fabricaven material bèl·lic, utilitzat per defensar la legalitat republicana, assetjada per l’exèrcit revoltat.

La circumstància de que el bombardeig aeri sobre les Cases Barates es produís en plena nit, agafà desprevinguts als veïns i veïnes del nostre barri que no tingueren temps d’adreçar-se al refugi per protegir-se. Sembla ser que eren dos els principals refugis que donaven servei als ciutadans del Bon Pastor, durant la Guerra Civil. Un estava situat a l’altra banda del riu Besòs, al costat del Molinet i l’altre a la barriada d’Estadella, molt a prop del carrer Barri Vermell, en territori, pertanyent al municipi de Barcelona.

El 31 de maig de 1937 el seguici fúnebre, de les víctimes del bombardeig aeri de les Cases Barates del Bon Pastor es trobava concentrat a la plaça de la Vila de Santa Coloma de Gramenet i d’allà es dirigí possiblement al Cementiri Nou, inaugurat mesos abans de l’esclat de la Guerra Civil. Aquest seguici fúnebre anava nodrit de veïns i veïnes del nostre barri, que acompanyaven les restes mortals dels seus conciutadans, en el seu darrer viatge.

Setanta-cinc anys després d’aquests esdeveniments, els més tràgics de la nostra història, des de l’Associació de Veïns i Veïnes del Bon Pastor volem fer memòria i compartir-la amb la ciutadania amb una exposició que presentarem a la seu de l’entitat, en els baixos del 101 del carrer Sant Adrià, els dies 14, 15, 16 i 17 de maig de 18’30 a 20’30 on tothom està convidat.

Actualizado (Jueves, 24 de Mayo de 2012 21:08)